Източник и видео: Bloomberg TV BulgariaМерките за ограничаване на разпространението на

...
Източник и видео: Bloomberg TV BulgariaМерките за ограничаване на разпространението на
Коментари Харесай

Проф. Ганчев: Единственият инструмент за забавянето на коронавируса е забавянето на растежа

Източник и видео: Bloomberg TV Bulgaria

Мерките за ограничение на разпространяването на ковид имат доста тежки последствия върху световната стопанска система. Оказа се, че единственият инструмент за забавянето на ковид е забавянето на икономическия напредък под формата на ограничавания за работната мощ, избрани мероприятия и някои браншове на стопанската система. Това каза  проф. Ганчо Ганчев ,  макроикономист учител в ЮЗУ , в предаването " Светът е бизнес " с  водещ Ивайло Лаков .

Той разяснява, че забавянето на растежа е инструмент за битка против ковид. " Това е фундаменталната причина за всички разтърсвания на световната стопанска система ", добави Ганчев.

" Ако ограниченията доведат до спад на болесттите, допустимо е да става дума за краткотрайна криза, като в края на годината международната стопанска система да се възвърне. Ако се наложи по-продължително налагане на тези ограничения, тогава рецесията ще е по-дълга и рецесията може да се придвижи в други браншове на стопанската система ".

Според него Европейската централна банка се намира в извънредно сложна обстановка, защото мандатът на институцията не ѝ дава на процедура принадлежности и права да противодейства на подобен вид рецесии. 

" ЕЦБ на процедура не съблюдава това предписание и тя се пробва да оказва помощ и на действителна стопанска система, само че това се прави в лимитирани размери. Сега ЕЦБ одобри нов пакет за изкупуване на скъпи бумаги в размер на 120 милиарда евро и облекчение на рефинансирането на комерсиалните банки, с цел да се подкрепи дребният и междинният бизнес, който е изключително уязвим в тази рецесия ". 

В Европейски Съюз би трябвало да има по-голяма съгласуваност във връзка с ограниченията. 

„ Би трябвало да има облекчение на фискалните политики, в това число и краткотрайно спиране на маастрихтските критерии, които допускат дефицитите да са под 3% “. 

Той счита, че в случай че ситуацията в секторите на туризма и превоза в България продължи да се утежнява, ще се наложи промяна на бюджета. 

Целият диалог вижте ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР